Diabéteszes láb

Óvja meg lábát!

„A megelőzés révén a diabetesre visszavezethető amputációk számát Európában sok helyütt 50-60%-kal csökkenteni sikerült.”

Magyarországon körülbelül egy évben  3000 cukorbeteg veszíti el lábát. Ezeknek az amputációknak 80-85 százaléka megelőzhető lenne.

Diabeteszes talpbetétek gyártását, forgalmazását azért kezdtük el, hogy minél több cukorbeteg lábát megmentehessük.

„Fontos, hogy a beteg a legkisebb probléma esetén is orvoshoz forduljon és lábát helyezze nyugalomba.”

Mi a diabéteszes láb?

Diabéteszes Láb

forrás: Bőrgyógyászat Hippocrates 2011/2

A  cukorbetegeknek fokozottan kell figyelniük a lábaikra, mert a magas vércukorszint károsítja a láb idegeit,  az érző funkciók csökkennek, majd elvesznek (neuropatia).  Nem csak a hőmérséklet változás érzékelése csökken, hanem  a fájdalom érzet, a dörzsölődés,  sérülés érzékelése is. E miatt a cukorbetegek  betegségük előrehaladott állapotában  gyakran szenvednek súlyos láb elváltozásokban.  Ha a kialakult sérüléseket elhanyagolják,  azok  elfertőződhetnek, elfekélyesednek, és nem ritkán a lábat vagy az alsó lábszárat emiatt amputálni kell.

A másik fő oka a végtag eltávolításnak a cukorbetegség által kialakult  verőér-elzáródást, ami vérellátási zavart is okozhat. A sebek lassabban gyógyulnak. Nő az elfertőzés veszélye.  Ha késik vagy nem megfelelő a kezelés, a fertőzés eléri a csontot, a seb üszkösödésnek indul.

Ellenőrizze tükör segítségével mindennap talpa állapotát, sebmentességét,  és járjon rendszeresen kontrollra!

Miben tud segíteni egy speciális diabéteszes talpbetét?

Talpbetétet viselve tovább egészséges maradhat lába

Talpbetétet viselve tovább egészséges maradhat lába

A talpbetét megemeli és  megfelelő alátámasztást biztosít a talp boltozatoknak, ezáltal nem terül szét a láb, és nem nyomódik teherrel a cipő oldalfalához.  Az érintkezési és dörzsölődési felület csökkentésével jelentősen csökken a kisebesedés és az elfekélyesedés kockázata.

Az általunk gyártott diabéteszes talpbetétet extra puha felülettel vonjuk be,  így minden lépés óvja az Ön  bőrét.

A Bicomed Diabéteszes talpbetét nem csúszkál a cipőben, nem okoz dörzsölődést, így elkerülheti lába kisebesedését.

Mi az esélye annak, hogy diabéteszes láb” betegséget kapjon?

Szerencsére ehhez hosszabb idő -akár 20 év is -kell és rendszeres szűréssel, valamint megfelelő zokni, talpbetét és cipő viselésével  ez a szövődmény jelentősen késleltethető. A cukorbetegségtől sajnos az idegek jelentősen károsodnak ,  az erek megbetegedése és elzáródása rontja a vérellátást is.  E két ok a  diabeteszes láb létrejöttének főbb oka.  A cukorbetegek több mint 10%- ában kialakulnak fekélyek a lábon.  Ezek a fekélyek kórházi ellátást igényelnek.  A kettetes  típusú cukorbetegek fekélyének 4/5-ét neuropátia, az 1/5-ét pedig súlyos keringési zavar idézi elő.

Magyarországon még nem alakult ki megfelelő megelőzés tudata a betegeknek, ezért a  cukorbetegek mintegy 10 %-ának kell amputálni lábujját, lábát vagy néha az egész  lábszárát. Mint említettük ezek közül az amputációk közül 80-85% is megelőzhető lenne,  diabéteszes  talpbetét viselésével, diabéteszes tág cipő hordásával, és rendszeres kontroll vizsgálatra járással.

Veszélyeztetett beteg-e Ön?

Fokozza a kialakulás esélyét :

 • Régóta tartó  diabetesz – A betegek 15%-nál kialakul a dabéteszes láb.
 • Korábbi sebek vagy fekélyek a lábon- Akinek már volt, azoknál 30-100% esélyt jelent az újbóli kialakulásra
 • Csökkent vagy hiányzó fájdalom-érzékelés egyik vagy mindkét lábon,
 • Bizsergés,  zsibbadás,   vagy fájdalom a lábakban.
 • Egyéb kockázati faktorok:  korábbi lábujj-, láb- vagy alsó lábszár amputáció, magas vérnyomás, veseátültetés, súlyos szem-, illetve vesekárosodások (retino – vagy nefropathia)
 • Szűk cipő viselése
 • Kontroll vizsgálatok kihagyása, elodázása
 • napi lábápolás és láb vizsgálat elhanyagolása

Mindennapi lábápolás:

 • A fertőzések és gombásodás elkerülésének érdekében a láb tisztán tartására fokozottan oda kell bathroomfigyelnie. Naponta legalább egyszer közepesen meleg vízzel,  szappannal meg kell mosnia a lábat, még akkor is, ha nem járt az utcán. Alapos öblítse le és törölje óvatosan szárazra, kerülve a dörzsölést. Az ujjak közötti részek könnyen bepállhatnak, ezért ezek szárazra törlésére nagyon fontos.
 • Tükör segítségével a teljes talp felszínt át kell néznie.  A lábujjak közét is figyelmesen vizsgálja meg!  Bármilyen sérülést, kidörzsölődést, vörös foltot, dudort, repedést, vágást, gombás fertőzést  lát rögtön forduljon orvoshoz. Továbbá akkor is azonnal keresse fel orvosát, ha  fertőzésre , keringési zavarra utaló jelet lát.
 • Használjon bőrpuhító krémet!
 • A cipőket viselés előtt gondosan vizsgálj meg, nincs-e benne apró kő, repedés, csúszkáló bélés. HA járás közben érzi, hogy töri a cipő, álljon meg és igazítsa meg a bélést. NE adjon esélyt a kidörzsölődésnek!
 • Lehetőleg járjon pedikűröshöz, aki az elhalt hámsejteket, bőrkeményedéseket eltávolítja. A bőrkeményedés eltávolításához habkövet használjon!
 • Hordjon alacsony talpú széles orrkiképzésű puha bőr cipőt, lehetőleg olyat, amit kifejezetten cukorbetegek számára készítenek.
 • Viseljen diabéteszes talpbetétet cipőiben, papucsában.

A diabéteszes cipő és talpbetét ugyan kissé drágábbak mint a nagyáruházak cipői, de az amputációtól menthetik meg lábát.

Rendszeres gondozás

A lábakat szakemberrel (családorvos, cukorbeteg gondozó, lábspecialista) legalább évente meg kell vizsgáltatni: nincs-e jele sérülésnek vagy idegkárosodásnak.

A fekély megelőzésének talán legfontosabb eszköze a gondosan kiválasztott, jó lábbeli. A jó cipő jellemzői: alacsony sarok; megakadályozza a láb ide-oda csúszkálását; fűzővel vagy csattal rögzíthető; az orrész tágas, kerek. Nem jó cipő az, amelyet „be kell törni”. Sokan különleges kívánságokkal fordulnak olyan, jól képzett cipőkészítőhöz, aki rendelésre készít cipőt, és mindkét lábról pontos méretet vesz. Ezek a lábbelik drágábbak, mint a kész cipők, de egyes országok egészségbiztosítói hozzájárulnak a költséghez.