Lábdeformitások

A leggyakoribb lábdeformitások az itt felsoroltak.

BokasüllyedésBokasüllyedés: A láb hosszboltozata süllyed le, a láb belső éle, a bokák kerülnek közel a talajhoz.A bokasüllyedéskor a boka szalagok ízületek és a hosszanti boltozat meggyengül, már nem tudják tartani a boka belső oldalát. Ezen a képen egy gyermek lába láthatják, ami elég súlyos deformációt mutat.
Harántboltozat süllyedésHarántboltozat süllyedés: Az előláb szétterülése, kiszélesedése. A láb harántboltozatának süllyedése.Általában a kettes és hármas lábközép csontok a szükségesnél nagyobb erővel nyomódnak a talajhoz. Jellegzetes jelensége a bőrkeményedés, melyet hiába szüntetnek meg, az újra és újra visszatér.
LúdtalpLúdtalp: Pes planus, a láb hosszboltozatának lesüllyedése.Lúdtalp esetén teli talppal jár a földön a páciens. A hosszanti boltozat és a haránt boltozat süllyedése okozza ezt az elváltozást is.
Kifelé dől a láb Kifelé dől a láb: a bokasüllyedés ellentétes elváltozása.Ilyenkor a külső boka kezd el süllyedni, és ezáltal a láb kifelé dől.
Achiles ín feszülésAchilles ín feszülés:  A vádli izmai összehúzódnak és a feszülés áttevődik az Achilles-ínra is.Achilles ín feszüléssel leggyakrabban óvónőknél, dadusoknál találkozom. Azoknál jelentkezik jellemzően, akik egész nap papucsot viselnek, és az elő lábuk terhelődik folyamatosan, hátul a sarkuknál pedig feszül az Achilles ínük, mely nap végére komoly fájdalmat okoz.
SarlólábSarlóláb: A nagylábujjak egymás felé irányuló elhajlása
vájt lábVájt láb: A terhelés csak a haránt boltozaton és a sarkon van.A lúdtalp ellentétes elváltozása ez. A páciens csak az elő lábát és a sarkát terheli. Annyira feszesek a lábháti izmok, inak, hogy nincsen máshol terhelése a talpnak. Leggyakrabban sportolóknál táncosoknál fordul elő.
KalapácsujjKalapácsujj:Az ujj felfelé hajlik a középízületből. Az elváltozás leggyakrabban a második és harmadik ujjon alakul ki, akár mindkét lábon egyszerre.A kalapács ujjnak is a haránt boltozat süllyedés az oka. Ilyenkor az ujj ízületekben zsugorodások alakulnak ki a boltozat lelapulása miatt. A lábujjakat mozgató izmok működése megbomlik.
BütyökBütyök:A nagylábujj alappercének kinövése.

 

A számítógépes talpnyomás vizsgálattal pontosan diagnosztizálni lehet ezeket az elváltozásokat.

Megfelelő, egyedi, személyre szabott talpbetét viselése elősegíti -az eddig felsorolt- már kialakult deformitások korrekcióját.

A talpbetéthez a lábat fokozatosan kell hozzászoktatni. Ezután minden nap a legtöbbet használt lábbeliben kell viselni.Ebben az esetben érhető el a legjobb eredmény.

Egyedi talpbetét készítése számítógépes vizsgálattal